• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Міжнародний захід "Полегла Трансністрія"

Міжнародний захід "Полегла Трансністрія"

2019-09-22

/Files/images/golokost/DSC_0351.JPG
22 вересня 2019 року на Богданівській землі відбувся міжнародний захід пам’яті. Розпочалися урочистості у селі Виноградний Сад.
Цим подіям передувало рішення сесії Прибузької сільської ради про надання скверу імені Праведників світу – Петра та Христини Блануци, які у роки Другої світової війни врятували єврейську сім'ю від розстрілу. Звання Праведників світу надається Ізраїльським інститутом катастрофи і героїзму «Яд ва-Шем». Саме з нагоди відкриття меморіальної дошки їх пам’яті і відбувся мітинг. До місця заходу прибули делегації з єврейських громад Миколаєва, Одеси, США, віцеконсул Посольства держави Туреччина в Україні, Перший Секретар Посольства держави Ізраїль в Україні, народний депутат України, представники Миколаївської облдержадміністрації, Доманівської РДА, Доманівської районної ради, органів місцевого самоврядування, Прибузької ЗОШ І-ІІІ ступенів, учителі та учні Богданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, жителі сіл Виноградний Сад та Богданівки, представники преси та телебачення.
Міжнародний захід проходив під назвою «Полегла Трансністрія» і відбувся напередодні 75-ї річниці звільнення України від нацистської окупації. Захід відкрився мітингом у пам'ять воїнів-визволителів, Праведників світу, в пам'ять жертв Холокосту, які були знищені у Богданівському таборі смерті. На честь воїнів-визволителів прозвучала поминальна молитва настоятеля Богданівського храму ієрея отця Романа. На мітингу виступили начальник Департаменту культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації М.Ф.Димитров, Народний депутат України 9-го скликання Чорноморов А.О., Перший Секретар посольства держави Ізраїль в Україні І.Хільковські, віцеконсул Посольства держави Туреччина в Україні Емре Гюллер, колишній в’язень Богданівського концтабору, Президент Нью-Йоркської Асоціації діаспор світу Мітя Биков, голова Миколаївської обласної єврейської громади М.Д.Гольденберг, директор архіву Миколаївської облдержадміністрації, доктор історичних наук Л.Л.Левченко, голова Асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів Р.М.Шварцман, представник Асоціації Американських Воїнів С.Познянський, заступник директора Департаменту культури, національностей та релігій Я.О.Рєзнікова, голова Доманівської райдержадміністрації Є.Л.Осадчук, директор Богданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів О.В.Поспєлов. У своїх виступах вони відзначили важливість даної події для збереження пам’яті жертв Холокосту, подякували колективу місцевої школи за краєзнавчу роботу.
Зворушливою була розповідь Мальованої (Дудар) С.Т., жительки колишнього села Шварцове, сім'я якої переховувала жінку – єврейку з двома донечками та двома племінницями. А батько Світлани Терентіївни врятував тридцять євреїв, які знаходилися в Доманівському гетто.
Президент Нью-Йоркської Асоціації діаспор світу Мітя Биков вручив пам’ятні знаки до 75-річчя звільнення України від нацистських загарбників Пономаренку В.А. – учаснику Другої світової війни, Тарасенку В. – учаснику бойових дій на Сході України, Богданівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, голові Миколаївської обласної єврейської громади М.Д.Гольденбергу, голові Асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів Р.М.Шварцману, віцеконсулу Посольства держави Туреччина в Україні Емре Гюллеру, Мальованій (Дудар) С.Т.
Делегації відвідали меморіал пам’яті жертв Богданівського табору, поклали квіти та вшанували полеглих Хвилиною мовчання.
Перший Секретар посольства держави Ізраїль в Україні І.Хільковські, віцеконсул Посольства держави Туреччина в Україні Емре Гюллер засудили акт вандалізму над пам’ятним знаком, прочитали молитву про загиблих.
У Богданівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося засідання круглого столу за участю науковців, представників громадських організацій, народного депутата України, митців, Президента Нью-Йоркської Асоціації діаспор світу Міті Бикова, голови Миколаївської обласної єврейської громади М.Д.Гольденберга, голови Асоціації колишніх в’язнів гетто та концтаборів Р.М.Шварцмана, представників районних органів влади. Піднімалося питання про збереження пам’ятників Холокосту, висвітлення подій на території Трансністрії в пресі, на телебаченні, у навчальних закладах, про розвиток інфраструктури краю, створення меморіального комплексу. Мітя Биков звернув увагу на проблеми Богданівської школи (капітальний ремонт зовнішніх мереж каналізації, придбання нового шкільного автобуса), побудову мостової переправи через річку Південний Буг, відновлення пам’ятного знаку після вандалізму.
Патрик Дебуа, французький католицький пастор і Президент Асоціації «Яхад-ін унум» надіслав листа, у якому привітав учасників міжнародного заходу, вказав на відсутність належної транспортної інфраструктури, що унеможливлює відвідування Богданівського меморіалу делегаціями з різних країн.
Заступник голови Доманівської райдержадміністрації Н.І.Фалько вручила учасникам круглого столу запашний коровай з пшениці нового врожаю і запевнила, що районна влада надаватиме допомогу в збереженні історичних пам’яток.
Всі присутні відзначили високий рівень організації та проведення міжнародного заходу, атмосферу доброзичливості та взаєморозуміння. Сподіваємося, що у вирішенні місцевих проблем допоможе і міжнародна спільнота.

/Files/images/golokost/DSC_0377.JPG/Files/images/golokost/DSC_0447.JPG

/Files/images/golokost/DSC_0483.JPG/Files/images/golokost/DSC_0522.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 350

Коментарi

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930